Het begeleiden van mensen in hun laatste levensfase is uitdagend werk waar je goed op moet zijn voorbereid. Behalve inhoudelijke zorg wordt er veel gevraagd van je sociale- en communicatieve vaardigheden in de omgang met de cliënt, andere zorgverleners en mantelzorgers.
REIN helpt je hier bij en bied je een aantal trainingen aan die je kunnen helpen bij het geven van goede palliatieve zorg. De trainingen geven je inzicht en antwoord op vragen zoals: Hoe verleen ik goede palliatieve zorg? Wanneer moet ik een andere zorgmedewerkers inschakelen? Hoe communiceer ik over levensvragen met mensen uit andere culturen? Hoe kan ik omgaan met psychische en sociale vragen van cliënten of naasten? De trainingen die REIN biedt zijn;
- Basis kennis palliatieve zorg | Hierin worden onderwerpen uitgelicht als: ongeneselijk ziek, wegwijs, zorg om levenseinde, multidisciplinaire zorg, cultuur en religie, kwaliteit, slecht nieuwsgesprek, de stervensfase. (Beschikbaar voor Thuiszorg, Verpleeg -en Verzorginshuis, niveau 3, 4)
- Symptomen van palliatieve zorg | Onderwerpen als stappenplan van signalering, symptomen, meetinstrumenten in palliatieve fase, casus, video “ik blijf een poosje bij je blijven zitten” komen in deze training aan de orde.
(Beschikbaar voor Thuiszorg, Verpleeg -en Verzorginshuis, niveau 3, 4 en 6) - Sociale intelligentie | In deze training zit een interessant filmpje (documentaire ‘moments’) waarbij longarts Sander de Hosson verteld hoe belangrijk sociale intelligentie is en hoe je deze vaardigheid kan leren en toepassen.
(Sociale intelligentie, eerste module (moments).
In deze levensfase gaat het ook om communicatie. Denk hierbij eens aan de trainingen;
- Gesprekstechnieken
- Lastige gesprekken
Bovengenoemde online trainingen zijn te vinden in de boekenkast in de woonkamer van REIN.
Tevens heeft REIN een challenge luisteren. Met deze challenge ga je aan de slag met gesprekstechnieken. Een REIN challenge is eenvoudig te starten via het prikbord in de woonkamer van REIN. Na aanmelden ontvang je per e-mail iedere week 1 opdracht. Na zes weken stopt de challenge automatisch