In november start het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht met REINHELPT, de leeromgeving voor vrijwilligers en mantelzorgers. Inge Altorffer (coördinator informele zorg) en Adri Hammink (P&O manager) vertellen meer over de aanleiding om met het platform te starten, hun verwachtingen en ervaringen tot nu toe.
Wat was de aanleiding om te willen starten met REINHELPT?
Adri: Sinds een jaar zijn we heel actief bezig met onze vrijwilligers en mantelzorgers. We zochten manieren om mensen aan ons te binden en verbonden te houden. We willen onze vrijwilligers de aandacht, erkenning en waardering geven die ze verdienen. Een kennisplatform speciaal voor hen kan daarbij helpen. We werkten al naar tevredenheid met REIN en waren daarom ook al snel enthousiast over REINHELPT.
Inge: Op onze jaarlijkse bijeenkomsten voor vrijwilligers en mantelzorgers werd duidelijk dat er behoefte is aan informatie. Je kunt alle vragen individueel gaan beantwoorden, maar het werkt zo veel beter als mensen op hun eigen moment informatie kunnen zoeken die voor hen relevant is. We besloten REINHELPT eerst te laten testen door een aantal van onze vrijwilligers. Die reacties waren heel positief, daarom verwachten we dat het platform van grote meerwaarde gaat zijn.
Welke concrete vragen stellen jullie vrijwilligers en mantelzorgers?
Inge: We krijgen veel vragen over de omgang met mensen met Parkinson. Dat is een veelvoorkomend, en ook behoorlijk ingewikkeld ziektebeeld. Soms komt daar nog dementie bij. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn ook geïnteresseerd in voeding en beweging. Hoe help ik iemand met opstaan of wat doe ik bij verslikken?
‘Met REINHELPT geven we hen de aandacht, erkenning en waardering die ze verdienen’
Hoe geeft REINHELPT de waardering waar jullie naar zochten?
Inge: Het laat zien dat we mensen serieus nemen en in hen willen investeren. Ik krijg nu veel mails met vragen. Dat is deels informerend, maar het gaat ook om het stuk aandacht waarnaar ze zoeken. Die moet je natuurlijk blijven geven, maar je ondervangt al een deel wanneer je mensen naar REINHELPT kunt verwijzen.
Adri: Ik verwacht ook dat het vrijwilligers meer zelfvertrouwen gaat geven en ze het werk daardoor nog leuker zullen gaan vinden. Inge: Dat denk ik ook. We verwijzen vrijwilligers met specifieke vragen nu ook naar zorgverleners. Maar het wordt steeds drukker op de werkvloer, dus daar is niet altijd tijd voor. Het zou veel schelen als ze bepaalde dingen uit REINHELPT kunnen halen.
Gaat REINHELPT bijdragen aan een betere samenwerking tussen de formele en informele zorg?
Adri: Dat denk ik absoluut. Onze medewerkers zijn tevreden over de samenwerking, maar soms zijn ze nog zoekende. Het besef dat ze elkaar nodig hebben, is er van beide kanten. Ze kunnen ook samen dingen opzoeken in REINHELPT. Ik denk dat dit zeker gaat helpen in een gelijkwaardige samenwerking.
‘Er zijn veel vragen over diverse ziektebeelden, voeding en beweging’
Waarover zijn jullie zelf enthousiast?
Inge: Alles wordt heel duidelijk uitgelegd, in makkelijke taal. Het systeem werkt heel prettig. Alle informatie is goed geordend en je kunt makkelijk zoeken. Onze vrijwilligers en mantelzorgers zijn over het algemeen wat ouder en minder digivaardig, dus voor hen is dit perfect. We hebben ook een aantal vrijwilligers die digitale ondersteuning bieden, dus ook die hulp kan geboden worden mocht een vrijwilliger er toch niet uitkomen.
Adri: Het is heel overzichtelijk en het werkt heel intuïtief.
Hoe pakken jullie de implementatie aan?
Adri: Een eerste test met een afvaardiging van vrijwilligers werkte bij ons heel goed. Je krijgt veel nuttige feedback en het laat zien dat je het belangrijk vindt om je vrijwilligers vanaf het eerste moment te betrekken. Inge: Voor de zomer hebben we de managers geïnformeerd over REINHELPT. Vanaf oktober zetten we vol in op de publiciteit, om iedereen binnen en buiten het gasthuis te vertellen wat REINHELPT is en dat we in november starten.
Van REIN hebben we een heel mooi promotiepakket ontvangen, dat we bij- voorbeeld gaan inzetten in het buurtcafé, een terugkerende bijeenkomst voor vrijwilligers en mantelzorgers in de wijk