De overgang van thuis naar het verpleeghuis

De overgang van thuis naar het verpleeghuis

Onze klant Topaz heeft samen met ActiVite en Marente het afgelopen anderhalf jaar onder de paraplu van het Expertisecentrum Dementie actieonderzoek gedaan naar de overgang van thuis naar het verpleeghuis. Een mooi initiatief!

De overgang van thuis naar het verpleeghuis is vaak een stressvolle en emotionele gebeurtenis. Niet alleen voor mensen met dementie, maar ook voor hun mantelzorgers. Uit onderzoek is gebleken dat opname in het verpleeghuis geassocieerd wordt met toegenomen cognitieve achteruitgang, onbegrepen gedrag en verminderde kwaliteit van leven van de persoon met dementie. Mantelzorgers ervaren een gevoel van controleverlies, schuldgevoelens, verdriet, maar tegelijk ook opluchting. Ook weten we dat als de overgang van de persoon met dementie van thuis naar het verpleeghuis niet goed wordt gecoördineerd, de kans op de genoemde negatieve gevolgen groter is voor de persoon met dementie en zijn of haar mantelzorger.

Door de mogelijkheden van verpleeghuiszorg thuis en de toenemende druk op verpleeghuisbedden zullen mensen waarschijnlijk korter in een verpleeghuis verblijven. Oftewel: de doorstroom in een verpleeghuis wordt intensiever. Dit maakt het extra belangrijk dat de overgang van thuis naar het verpleeghuis goed wordt ondersteund: voor zowel de zorgbehoevende die verhuist, de mantelzorger als de professional.

De resultaten van het actieonderzoek zijn verwerkt in een mooie toolkit met: praktische tips en tools die bijdragen aan een soepelere overgang van thuis naar het verpleeghuis.

Deze toolkit is gratis te downloaden.

Bron: Expertisecentrum Dementie Zuid-Holland Noord

REIN Talent Workshop

Meer inzicht krijgen in wat je talenten zijn? Op zoek naar handvatten om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Voor alle gebruikers van REIN stellen we deze talentworkshop GRATIS beschikbaar!

Wil jij op de hoogte blijven van REIN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Scroll naar boven