Interview met directeur Patricia Handels
Patricia Handels is de nieuwe directeur van Stichting REIN. Ideeën over leren en ontwikkelen in de ouderenzorg heeft ze te over. Maar wat prioriteit krijgt bij REIN? Dat wil ze samen met de aangesloten organisaties gaan bepalen. “Gezamenlijk hoop ik een aanbod in leren en ontwikkelen te creëren dat perfect aansluit op de specifieke behoeften van de ouderenzorg. Samenwerken maakt dat het geheel meer is dan de som der delen.”
Sinds 1 april ben je directeur van Stichting REIN. Welke functies had je eerder?
Van huis uit ben ik econoom. Ik heb 12 jaar bij ING gewerkt en daarna maakte ik de overstap naar organisatieontwikkeling. Mijn vader en twee zussen zaten in het onderwijs, en ik was er stellig van overtuigd dat ik nooit die kant op zou gaan. Toch bewoog ik vanuit de organisatieontwikkeling steeds meer richting leren en ontwikkelen. Mijn laatste werkgever was TinQwise. Dit bedrijf geeft L&D-advies en biedt de bijbehorende technologie (LMS/LXP), maar is van oudsher een onderwijskundig bureau. Daar begon ik als learning consultant, waar ik met klanten leerprogramma’s ontwikkelde, en groeide ik door tot leidinggevende en commercieel directeur.
Bij TinQwise kwam je ook voor het eerst in contact met REIN.
Klopt. Toen REIN startte, heb ik vanuit TinQwise het concept en alle on- en offline middelen helpen ontwikkelen. Dat was een van de leukste trajecten die ik ooit deed.
Welke ervaring breng je mee naar REIN?
Ik heb veel kennis van leren en ontwikkelen en weet dit goed te vertalen naar een aanbod van middelen. Verder denk ik sterk vanuit de klant. Ik kan me goed verplaatsen in wat HR- en L&D-professionals nodig hebben, maar ook in de doelgroep die met de middelen aan de slag gaat. Daarnaast heb ik ervaring in leidinggeven. Verder heb ik een duidelijke visie, weet ik mensen te mobiliseren en ben ik een echte samenwerker. Dit alles wil ik inzetten om REIN zo in te richten dat we goed kunnen voldoen aan de vraag van onze aangesloten organisaties.
‘Leren wordt steeds persoonlijker’
Wat onderscheidt leren en ontwikkelen in de ouderenzorg van andere sectoren?
Leren en ontwikkelen in de ouderenzorg heeft een sterk mensgericht karakter. De functie is veel minder transactioneel dan in andere sectoren. Het is meer gericht op de lange termijn en op waarde creëren. Doordat we te maken hebben met veranderende wet- en regelgeving en groeiende arbeidstekorten, wordt de rol van leren en ontwikkelen in de zorg groter. Als L&O-afdeling is het belangrijk je werknemer goed te equiperen om hiermee om te gaan. Door het emotionele en menselijke aspect speelt werkplekleren in de zorg bovendien een grotere rol dan elders.
Ik had voorheen veel klanten in retail, maar merkte dat ik op zoek was naar minder commercie en meer maatschappelijk nut. Ik hecht er veel waarde aan me in te zetten voor de maatschappij daar waar het nodig is.
Hoe zouden oud-collega’s je omschrijven?
Ik hoor geregeld dat mensen me een fijne leidinggevende vinden, maar dat ik ook veeleisend kan zijn. Daarin herken ik mezelf zeker: ik probeer de talenten van mensen om me heen te versterken, maar ik ben ook kritisch in het benutten van je potentieel. Ik verwacht dus best iets van anderen.
Wat geeft je energie in je werk?
Het geeft me energie om samen iets gaafs neer te zetten, door zo veel mogelijk gebruik te maken van elkaars kennis en talenten. Dingen steeds iets verder kunnen verbeteren geeft me ook energie. Verder ben ik een echt verenigingsmens. Ik houd ervan een communitygevoel te creëren en dat zou ik ook graag doen met REIN en alle aangesloten organisaties.
Wat is je visie op leren en ontwikkelen in de ouderenzorg?
Leren en ontwikkelen in de ouderenzorg is essentieel om mensgerichte, warme en professionele zorg te kunnen blijven bieden in een voortdurend veranderende samenleving. Ik vind dat elke medewerker – van zorgprofessional tot ondersteunend personeel – zich continu mag en moet blijven ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. En ik geloof dat goede zorg begint bij goed werkgeverschap: als we investeren in de groei en het werkgeluk van zorgmedewerkers, resulteert dat direct in betere zorg voor ouderen.
‘Leren doe je ook samen met je collega’s op de werkvloer’
Welke uitdagingen zie je?
Een van de grootste uitdagingen is dat zorgmedewerkers gedurende de dag meestal aan het bed of in een huiskamer staan, en niet achter een computer zitten. Ik denk daarom dat je leren zoveel mogelijk moet inbedden in het werk en dat je het persoonlijk moet maken, dus dat je rekening houdt met hoe iemand het beste leert en wat iemand nodig heeft. Je kunt leren ook kleiner maken, het hoeft niet altijd een lange cursus te zijn. Leren doe je ook samen met je collega’s op de werkvloer, door vragen te stellen, feedback te geven en te reflecteren. Voor werkgevers is het belangrijk om een werkcultuur te creëren waarin dit vanzelfsprekend is.
Hoe weet je welke behoeften en wensen er spelen bij aangesloten organisaties?
De uitdagingen op inhoudelijk vlak gaan wij bij de organisaties ophalen. Dat doen we met het hele REIN-team, maar ik heb daarin een voortrekkersrol. Dit wordt geen eenmalig iets. Het blijft doorlopend op de agenda staan en wordt ingebed in de structuur van REIN. Samen met de aangesloten organisaties wil ik de nieuwe visie voor REIN gaan bepalen en samen met hen een aanpak creëren om daar te komen.
Bij de aangesloten organisaties ligt ontzettend veel kennis. En bij REIN weten wij alles over de vorm waarin je dit kunt gieten en kunt aanbieden. Aan ons de taak om deze twee expertises samen te brengen om zo leren en ontwikkelen in de ouderenzorg tot een hoger niveau te brengen. Gezamenlijk hoop ik een aanbod in leren en ontwikkelen te creëren dat perfect aansluit op de specifieke behoeften van de ouderenzorg. Samenwerken maakt dat het geheel meer is dan de som der delen.
‘Best practices ontsluiten en met elkaar delen’
Welke zaken ga je in je eerste maanden als directeur prioriteit geven?
De basis van REIN ligt in samenwerking en daar wil ik graag meer nadruk op leggen. Want samen wordt alles beter. Ten eerste wil ik bij aangesloten organisaties best practices ophalen en ervoor zorgen dat deze veel meer gedeeld kunnen worden. Daarnaast wil ik van hen horen welk programma of welke leerlijn voor hen een verschil gaat maken, om dit vervolgens gezamenlijk te ontwikkelen, waarbij REIN zoveel mogelijk ontzorgt. Het leiderschapsprogramma waarvan een pilot start in september is hier een voorbeeld van. Dat is specifiek gericht op de huidige uitdagingen van leidinggeven in de ouderenzorg en ontwikkeld met een klankbordgroep uit het REIN-netwerk. Het REIN-aanbod wil ik op een eenvoudige en toegankelijke manier ontsluiten. Zorgprofessionals moeten op ons platform eenvoudig en snel informatie kunnen vinden die past bij hun persoonlijke situatie. En leidinggevenden en HR-/L&D-verantwoordelijken moeten inzicht hebben in de status van de ontwikkeling van hun medewerkers. Mijn uitgangspunt is bottom-up werken en samen beslissen wat verder prioriteit krijgt.
Hoe denk je dat leren en ontwikkelen in de ouderenzorg zich de komende jaren gaat ontwikkelen?
Leren wordt steeds persoonlijker. Dat is al jaren een trend en dat zullen we steeds meer gaan zien. Daarnaast zal kunstmatige intelligentie (AI) nog belangrijker worden dan nu. Dankzij AI hoef je niet meer uren op zoek, maar krijg je supersnel een antwoord voorgeschoteld, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. We onderzoeken momenteel of we ook een AI-assistent kunnen opnemen in het REIN-aanbod. Het zou mooi zijn als deze zou fungeren als je persoonlijke leercoach. Je kunt hem de ene dag vragen hoe je een bepaalde handeling aan bed ook alweer uitvoert, en de andere dag of hij een leerpad voor je kan samenstellen voor de volgende stap in je carrière. Tegelijkertijd verwacht ik dat fysieke training in de zorg nooit helemaal zal verdwijnen. De zorg is mensenwerk en zal daarom altijd een gevoelscomponent hebben. Het leeraanbod moet daar ook aandacht voor hebben.
‘REIN moet dé academy van de ouderenzorg worden’
Wat zijn je ambities met REIN? Waar hoop je over vijf jaar te staan?
Ik hoop dat REIN dan dé academy is van de ouderenzorg. Dat alle organisaties ons kennen en ons als expert en betrouwbare partner zien. Zo willen we ook het aantal aangesloten organisaties laten groeien. Daarmee kunnen we meer best practices delen en de kosten spreiden. Verder hoop ik dat dan een structuur is neergezet waarmee we precies weten wat de behoeftes zijn van de aangesloten organisaties en we daar perfect op kunnen inspelen. Zodat we met REIN waarde creëren voor organisaties en hen kunnen ontzorgen.
Wil je reageren op dit interview? Of met Patricia over andere zaken van gedachten wisselen? Stuur dan een mail naar: patricia@ikbenrein.nl.