Blog | REIN Café ‘Werkbegeleiding in zijn kracht’

Blog | REIN Café ‘Werkbegeleiding in zijn kracht’

Het opleiden van voldoende gekwalificeerde medewerkers voor nu en in de toekomst, is essentieel. De rol van werkbegeleider is hierin onmisbaar. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen zich prettig voelen op de werkvloer en zich zo goed mogelijk ontwikkelen? Hoe zorg je als werkbegeleider dat je alle ballen in de lucht houdt? En hoe zorg je dat je genoeg contact hebt met de leerling? Daar zijn we met 23 deelnemers uit 8 organisaties tijdens het REIN Café op 1 juni interactief over in gesprek gegaan.

 

Fijn leerklimaat

Petra Teussink, docent bij Amaris vertelde over welke 3 factoren van invloed zijn op een fijn leerklimaat: structuur, cultuur en voorzieningen.

  • Structuur:
    Zorg dat een student weet wat er van hem verwacht wordt. Opleiden doe je met elkaar.

 

  • Cultuur:
    Binnen de organisatie krijgt de leerling te maken met collega’s, de werkbegeleider en cliënten. Al deze mensen scheppen door hun manier van samenzijn een bepaalde sfeer. Dit is de cultuur van een afdeling of van een team of van een heel bedrijf. Zorg voor een goede energie.

 

  • Voorzieningen:
    Om te kunnen leren moeten de juiste voorzieningen aanwezig zijn, zoals een ruimte waar een leerling/stagiaire kan werken of de mogelijkheid belangrijke informatie zelf op te kunnen zoeken.

Om het leerklimaat te meten, kun je gebruik maken van een scan. Deze kan ingevuld worden door de leerling, en ook door de andere collega’s van de afdeling. Zo krijg je inzicht hoe het leerklimaat ervaren wordt. De resultaten van de scan zijn het uitgangspunt om met elkaar in gesprek te gaan over het leerklimaat.

 

Leerklimaatscan REIN

De leerklimaatscan is te vinden op REIN: klik in de woonkamer op het prikbord, klik op ‘ik en mijn team’, scroll je naar beneden naar ‘tools voor teams’… daar vind je de tegel ‘leerklimaat’ met de scan.

 

Tips voor een veilig leerklimaat

Nadat Petra haar toelichting had gegeven, zijn we met de deelnemers in gesprek gegaan. De vraag was ‘Hoe creëer jij een veilig leerklimaat?’. De volgende tips kwamen o.a. naar voren:

  • Zorg voor een warme onboarding.
  • Kom je afspraken als werkbegeleider na.
  • Wees als werkbegeleider open, bereikbaar en beschikbaar en stel jezelf kwetsbaar op.
  • Laat een leerling leren van zijn fouten, want fouten maken mag.
  • Geef op een prettige manier feedback.

 

Juiste vragen stellen

Ook Gerrie Schipper, opleidingsadviseur van Amaris kwam aan het woord. Zij vertelde over het belang van de juiste vragen stellen bij het begeleiden van leerlingen, om samen verder te komen. Zo zijn er verschillende manieren van vragen stellen:

  • Bij open vragen nodig je uit om de leerling zijn verhaal te vertellen en dat levert veel informatie op. Hoe gaat het met je?
  • Bij gesloten vragen kan de leerling een beperkt aantal antwoorden geven die vooraf zijn bepaald. Ben je toe aan een pauze?
  • Bij een suggestieve vraag doe je al een voorstel voor het antwoord. Deze vooringenomenheid staat de openheid van het gesprek in de weg, want in de vraag geef je al een beetje het antwoord. Zijn jullie studenten ook zo gemotiveerd?
  • Bij reflectieve vragen kijk je eigenlijk terug wat is er gebeurd… hier zet je de leerling echt aan het werk om na te denken over zijn handelen. Wat is er gebeurd, wat ging er goed, wat zou je de volgende keer anders doen?

 

Groeimindset

Welke mindset heb jij, hoe kijk jij naar dingen? Als werkbegeleider wil je graag de groeimindset bij je leerling aanzetten. Bij een groeimindset laat je de leerling zien dat je alles kan leren wat je wilt. Dat hij of zij fouten mag maken, dat hij of zij uit de comfortzone mag komen. Hoe kan jij als werkbegeleider de leerling motiveren om uitdagingen aan te gaan en zich te ontwikkelen? Petra geeft aan dat je als werkbegeleider een rolmodel bent. Wees je bewust van je eigen overtuigingen. Zet je groeimindset in. Laat zien dat jij oefent met denken en handelen vanuit deze positieve mindset. En vier je samen successen, geef elkaar complimenten… want ook daar groei je van.

 

Kom in je kracht als werkbegeleider, 10 tips:

Na het inspirerende verhaal van Petra en Gerrie werden er nog ervaringen en tips uitgewisseld. We delen ze graag met je!

  1. Geef een warm welkom.
  2. Praat niet met moeilijke woorden.
  3. Sta altijd klaar voor je leerling, maar geef wel je eigen grenzen aan.
  4. Zorg dat de werkomgeving veilig en enthousiast is.
  5. Stel open vragen om de leerling te laten nadenken.
  6. Zorg voor verdieping en verbinding.
  7. Neem met je collega’s de tijd voor je leerling, loop samen eens een ommetje voor een gesprekje.
  8. Verdraag de onzekerheden/ zoektocht van de leerling, i.p.v. dit voor hem op te lossen.
  9. Geef complimenten en reflecteer na compliment.
  10. Blijf jezelf ontwikkelen als werkbegeleider.
  11. Bonus: Spreek verwachtingen naar elkaar uit en maak concrete (smart) afspraken.

 

REIN Café, lerend netwerk

We organiseren een aantal keer per jaar het REIN Café, dit zijn (online) ontmoetingen voor zorgprofessionals om met en van elkaar te leren. Wil jij het volgende REIN Café niet missen, meld je dan aan voor de komende editie op 22 juni 2023, van 15.30 -17.00 uur. We hebben het dan over de talentscan.

Aanmelden kan hier>

 

Auteur: Alice van Zurk, Stichting REIN

REIN Talent Workshop

Meer inzicht krijgen in wat je talenten zijn? Op zoek naar handvatten om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Voor alle gebruikers van REIN stellen we deze talentworkshop GRATIS beschikbaar!

Wil jij op de hoogte blijven van REIN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Scroll naar boven