De REIN spellendoos in de praktijk

De REIN spellendoos in de praktijk

Interview
We vragen we Melanie van de Groep, verpleegkundige en EVV-er van De Haven in Spakenburg hoe zij de REIN spellendoos gebruikt.

Hoelang ben je al werkzaam in de ouderenzorg? Bij De Haven werk ik nu 2 jaar en hiervoor heb ik gewerkt met ouderen in de gehandicaptenzorg.

Wat vind je zo leuk aan de minigames? Het zijn korte activiteiten die heel eenvoudig in de dagelijkse planning kunnen worden toegepast. Je kunt er direct mee aan de slag!

Hoe heb je het aangepakt? Voor de bewoners van mijn afdeling is het belangrijk om dingen visueel te hebben. Van de kaartjes van de minigames heb ik pictogrammen gemaakt en deze geplastificeerd. Deze kaartjes hangen we op een whiteboard in de woonkamer, zodat de bewoners en de gastvrouw kunnen zien welke activiteit we gaan doen. De originele kaartjes van de minigame gebruiken wij als korte speluitleg. Daarnaast heb ik ook een poster gemaakt van de pictogrammen, deze poster hangt in elke gang. 

Poster de Haven
Poster met pictogrammen ©De Haven

Wat is de gedachte achter de poster? Hierdoor inspireren we niet alleen elkaar als team, maar ook de familieleden van de bewoners! We zien dat familieleden een korte activiteit erg leuk vinden. Het bezoek wordt hierdoor waardevoller doordat ze samen weer iets kunnen doen.

Vaak horen we dat er geen tijd is voor activiteiten, hoe doe jij dat? Bij ons zorgen de gastvrouwen in de huiskamer voor alle activiteiten. De gastvrouw kiest een activiteit en hangt deze op het whiteboard. We hebben elke dag twee vaste momenten voor een activiteit. Soms doen ook de zorgmedewerkers mee als de planning het toelaat. Daarnaast zijn het korte spelletjes die relatief weinig tijd kosten. 

Merk je dat de minigames wat toevoegen? Jazeker! Wanneer de avond valt, worden sommige bewoners onrustig. Het is dan fijn dat je een korte activiteit kan doen. Hierdoor focus je de bewoner op iets anders en neem je de onrust weg. Dit draagt ook weer bij aan werkplezier en sfeer op de afdeling.

Wat is jouw favoriet spel van de mini games? Het schoonste stukje tafel met alle bewoners. We zien dat bewoners deze eenvoudig activiteit erg leuk vinden.

Wat is het volgende dat je gaat gebruiken uit de spellendoos van REIN? Het vriendenboekje! Ik denk dat dit een erg leuke manier is om collega’s en bewoners op een andere manier te leren kennen. 

Wij zijn altijd benieuwd hoe jij de REIN Spellendoos gebruikt op jouw afdeling? Wil je dit met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@ikbenrein.nl

REIN Talent Workshop

Meer inzicht krijgen in wat je talenten zijn? Op zoek naar handvatten om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Voor alle gebruikers van REIN stellen we deze talentworkshop GRATIS beschikbaar!

Wil jij op de hoogte blijven van REIN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Scroll naar boven