Auteur: Corné Verwoerd, met dank aan Joke van Beek, Verpleegkundige De Koperhorst
“Palliatieve zorg gaat vooral over elkaar leren waarderen” Dat was een quote van Joke van Beek, verpleegkundige bij de Koperhorst, tijdens het online REIN Café van 9 juni jl. over palliatieve zorg. Joke was uitgenodigd om tijdens dit REIN Café haar ervaringen te delen over deze specifieke tak van zorg. Haar betoog was even simpel als treffend: Palliatieve zorg verlenen in de laatste levensfase doe je vooral door als individueel teamlid de betreffende cliënt en ál je teamgenoten te waarderen.
Waardeer met het hele zorgteam de betreffende cliënt
Om te weten hoe je een cliënt het beste kan bijstaan in de laatste levensfase is het cruciaal dat je echt de cliënt en zijn/ haar familie leert kennen. Wat maakt de cliënt rustig, wat zijn voor hem of haar bekende gewoontes en wat zijn voor de cliënt betekenisvolle rituelen. Dat vraagt om wat we bij REIN “persoonsgerichte zorg’ noemen. Joke stelt: goede palliatieve zorg kan betekenen dat je als team alle gewoontes ‘omverblaast’ om datgene te doen wat die ene specifieke cliënt het beste helpt om het leven in de laatste fase zo dragelijk mogelijk te maken.
De deelnemers van het REIN Café beamen dat een goed gesprek met cliënt en familie belangrijk is om elkaar te leren kennen. Een verzorgende van een andere organisatie noemt als voorbeeld van een pop die een vrouwelijke cliënt dagelijks meeneemt en daar rustig van wordt. Een andere deelnemer refereert aan de robotkat die een mannelijke cliënt vastigheid geeft. Dat vraagt dus om gesprek. Daarom worden er bij de Koperhorst in een vroeg stadium met het hele zorgteam, de arts, de cliënt en de familiegesprekken gevoerd om zo de cliënt en zijn of haar wensen centraal te stellen. Zo wordt de cliënt gezien en gewaardeerd voor wie hij of zij is en wat hij/zij wil.
Waardeer de input van al je teamgenoten die betrokken zijn bij de cliënt
Niet alleen de gespecialiseerd verpleegkundige of specialist ouderengeneeskunde heeft de wijsheid in pacht over het palliatieve zorgproces van de cliënt. Joke geeft aan: alle collega’s zijn betrokken bij de cliënt. Van huiskamerassistent, verzorgende, helpende tot de arts. Al deze collega’s leren de cliënt kennen in hun werk. En zij zien weer andere aspecten van de cliënt, die allemaal relevant zijn. Al deze disciplines zijn dus ook betrokken bij de eerdergenoemde gesprekken. Dat betekent dat in teamverband en tijdens het teamgesprek dat iedereen evenveel ruimte krijgt om zijn input te geven. Daarom worden al de disciplines getraind bij de Koperhorst, want zo vertelt Joke; Iedereen moet begrijpen waar het over gaat. Je teamgenoten en ook andere disciplines waarderen door ze te betrekken en input te geven op hoe uiteindelijk de zorg in de eindfase eruit ziet. Joke vertelt dat op deze manier inhoudelijke thema’s bespreken enorm veel impact heeft op de teamdynamiek en onderlinge verbinding. Zorg doe je uiteindelijk met elkaar. Zeker in de laatste fase van het leven bij kwetsbare mensen. Palliatieve zorg door elkaar leren te waarderen! Iets om over na te denken.
REIN biedt aan haar gebruikers meerdere (online) trainingen over Palliatieve Zorg. Daarnaast kunnen zorgteams die met REIN werken o.a. met de REIN Teamchallenge aan de slag om de onderlinge samenwerking te bespreken.
Stichting REIN organiseert periodiek (online) ontmoetingen voor zorgprofessionals om met en van elkaar te leren. Om zo een platform te bieden waarbij zij collega’s kunnen inspireren en leerzame ervaringsverhalen uit de praktijk kunnen delen. Mooie ontmoetingen tussen professionals met een hart voor de ouderenzorg. Deze zorgprofessionals zijn gebruikers van REIN.