Blog | Alles is Welzijn

Blog | Alles is Welzijn

Auteur: Alice van Zurk

Met welk woord zou jij welzijn omschrijven? Met deze vraag startte Christine van der Male, adviseur Welzijn bij Stichting QuaRijn het REIN café. Over welzijn kan je dagen praten. Helaas duurde deze bijeenkomst op 16 februari maar 1,5 uur. Diverse deelnemers van aangesloten REIN organisaties namen deel om geïnspireerd te worden en te praten over het thema welzijn.

Wat is welzijn?
Iedereen die in de zorg werkt is bezig met welzijn. Met welzijn wordt bedoeld dat het zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal goed met een persoon gaat. Alles is welzijn. Het is voor iedereen anders en afhankelijk van zijn of haar staat van zijn.

Wat kan een zorgprofessional dagelijks doen aan welzijn? Kijk eens door de ogen van de bewoner, zie en voel wat hij nodig heeft. Ga op zoek naar iets dat hem een fijne dag geeft, dat is welzijn. Bespreek eens met de bewoner of mantelzorger welke rituelen de bewoner fijn vindt en kijk of het mogelijk is om aan deze behoefte te voldoen. Denk aan bijvoorbeeld een artikel in de krant aan de bewoner voorlezen. Ook een mooi voorbeeld van welzijn is om de bewoner iets te laten doen, waarvoor ze een ander kunnen bedanken. Yvonne Verhaal, zorgassistente bij Careyn, vertelde dat ze regelmatig niet de afwasmachine vult, maar de afwas doet met de hand. Wanneer een bewoner langsloopt vraagt ze of die komt helpen. Dan heeft de bewoner het gevoel dat hij ertoe doet en ook het gevoel dat hij iets zelf kan doen.

Welzijn is ook goed voor jezelf en je collega’s zorgen. Wanneer je lekker in je vel zit, kan je beter voor een ander zorgen. Ook interessant is om te ontdekken wat je collega’s onder welzijn verstaan. Zo zie je dat teamgenoten andere behoeftes en ideeën hierover hebben en creëer je begrip voor elkaars voorkeuren. Luisteren naar elkaar en elkaar complimentjes geven, is ook een mooie vorm van welzijn.

Massage
Een aanraking zegt meer dan 1000 woorden, aldus Nicole Nabben, massagetherapeut bij Stichting QuaRijn. Nicole vertelt over huidhonger. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en in de huid zitten tastbare zintuigen. Massage heeft verschillende positieve effecten op cliënten:

  • Mechanische effecten: Betere doorbloeding van je lichaam;
  • Reflectoire effecten: Beter functioneren van je lichaam, verminderen pijnprikkels;
  • Chemische-biologische effecten: Diverse stofjes komen vrij in het lichaam, waaronder histamine, die vooral de doorbloeding stimuleren maar ook ontstekingsremmend zijn en pijn dempend, daarnaast wordt het stresshormoon cortisol verminderd;
  • Psychologische effecten: o.a. ontspanning, rust en geluksgevoel.

Muziek
Joke Freijsen, activiteitenbegeleidster bij QuaRijn, vertelt wat muziek bij mensen met dementie kan betekenen. Muziek creëert beweging, en wekt emotie op. Bij mensen met dementie kan muziek iets aanraken daar waar het gesproken woord verwarring geeft. Muziek kan op verschillende manieren ingezet voor de bewoners. Er kan gewerkt worden met MP4 spelers, Oer-radio, Oradio, Muziekbeer Arthur, Klankorgel en Muziekkarren.

Als praktische tip wordt meegegeven om tijdens het verlenen van zorg op je mobiele telefoon een muziekje op te zetten die de bewoner prettig vindt. Door de muziek ontstaat een heel andere sfeer.

Lerend netwerk
Na de inspirerende voorbeelden werden er nog diverse ervaringen en tips uitgewisseld. Hierbij is het mooi om te zien hoe zorgprofessionals van diverse organisaties het onderwerp belichten en elkaar inspireren. Een mooi compliment kwam van een deelnemer die zei dat eigenlijk dit REIN café voor alle zorgmedewerkers verplicht zou moeten zijn, omdat dit onderwerp zeer belangrijk is voor het leveren van goede en persoonlijke zorg.

REIN organiseert regelmatig REIN Café’s voor zorgprofessionals over actuele thema’s in de ouderenzorg. Een actueel aanbod vind je op https://ikbenrein.info/rein-cafe/

REIN Talent Workshop

Meer inzicht krijgen in wat je talenten zijn? Op zoek naar handvatten om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Voor alle gebruikers van REIN stellen we deze talentworkshop GRATIS beschikbaar!

Wil jij op de hoogte blijven van REIN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Scroll naar boven