REINHELPT in De Telegraaf

REINHELPT in De Telegraaf

22 januari 2024

REINHELPT in De Telegraaf!

Vandaag 22 januari publiceert de Telegraaf een mooi artikel over mantelzorgers en hoe onze leeromgeving REINHELPT hen kan ondersteunen. Mantelzorgers missen nog vaak kennis en praktische vaardigheden om ouderen thuis of in het verpleeghuis te verzorgen. REINHELPT is er nu om hen te ondersteunen met praktische filmpjes, online trainingen en informatie.

In het verpleeghuis en de thuiszorg kunnen ze inmiddels niet meer zonder de hulp van mantelzorgers. Dat stelde onlangs zorgbrancheorganisatie Actiz. Door de toenemende vergrijzing en het tekort aan personeel krijgt de ouderenzorg het anders niet meer gebolwerkt. In Nederland zijn inmiddels vijf miljoen mantelzorgers actief. Gemiddeld zijn ze nu al zeven uur per week voor iemand aan het zorgen. De komende jaren zullen ze steeds meer taken moeten overnemen van zorgprofessionals.

Het gaat hierbij vooral om de zogenoemde ADL-verrichtingen, de alledaagse handelingen in de zorg. Een bewuste keuze, vertelt Mirjam Hagen, bestuurder van zorgorganisatie QuaRijn en van bestuurslid van Stichting REIN. “Veel mantelzorgers durven handelingen niet uit te voeren, maar het zijn zaken die ze wel zouden kunnen aanleren. Om die reden hebben wij REINHELPT ontwikkeld.”

Belangenorganisatie MantelzorgNL ziet zeker voordelen in zo’n online leeromgeving. Wel waarschuwt zij dat een deel van de mantelzorgers al zwaar belast zijn. Onlangs concludeerde onder meer het Sociaal Cultureel planbureau dat Den Haag te weinig doet om mantelzorgers tegemoet te komen. Naar aanleiding daarvan pleitte de Raad van Volksgezondheid, onder meer voor financiële vergoedingen voor hen.

REINHELPT is beschikbaar voor alle ouderenzorgorganisaties. Zij kunnen een jaarabonnement afsluiten waarna vrijwilligers en mantelzorgers er gratis en onbeperkt gebruik van kunnen maken. Voor meer informatie kun je mailen naar info@ikbenrein.nl.

Bron Telegraaf 22 januari 2024: Mantelzorger mist vaak kennis en vaardigheden: “Helpen bij het verschonen is een ingewikkelde klus”. Stichting REIN biedt online lespakket aan. Door: Renate Curfs

REIN Talent Workshop

Meer inzicht krijgen in wat je talenten zijn? Op zoek naar handvatten om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Voor alle gebruikers van REIN stellen we deze talentworkshop GRATIS beschikbaar!

Wil jij op de hoogte blijven van REIN?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Scroll naar boven